MotOrtose-prosjektet

Her kan du holde deg oppdatert på nyheter som er relatert til MotOrtose-prosjektet. 

Vi holder siden oppdatert forløpende, så gjerne kom innom her for å lese mer. Du kan også melde deg på nyhetsbrev til høyre for å få nyheter direkte på e-post. 

– Movu mobility på besøk

(05.05.2022) Movu mobility var i dag på besøk hos ALS Norge. Move er et norsk oppstartselskap som gjennom 3 år har utviklet en helt ny løsning for alle som trenger litt støtte når de går.
Produktet er en smart trehjuling med et stort forhjul og lav vekt. Den er sammenleggbar, har et ut fellbart sete og to store bagger for oppbevaring av varer mm.

Selskapet har samarbeidet med Sunnaas sykehus, Unicare og Oslo Met i utviklingen av produktet. Movu er nå i salg og de første ventes å rulle ut rett over sommeren.
Movu vil samarbeide med ALS Norge og ser frem til at vi i fellesskap skal kunne sikre at flest mulig får tilgang til et moderne fremkomstmiddel.
Se: www.movumobility.no

– Informasjonsskriv for rekruttering av testpersoner til brukertest av motorisert eksoskjelett for arm

(14.12.21) Vilje Bionics vil i samarbeid med Norwegian Smart Care Lab og i4Helse AS gjennomføre en brukertest for å evaluere den siste prototypen av hjelpemiddelet. Testpersonell vil først gjennomgå testen sammen med testperson, gå gjennom samtykkeerklæringen, samt hva hjelpemiddelet er og hvordan det fungerer.

Last ned infoskriv her

 

– Når hånda ikke vil lystre, kan stemmen ta over styringa

(03.10.21) Det påstås av Tekna Magasinet i en artikkel 1. oktober 2021. Artikkelen viser at MotOrtose-prosjektet ruller videre, blant annet med deltakelse på Helseteknologikonferansen 2021. – Om ett år fra nå håper jeg at vi jobber sammen med flere norske og internasjonale samarbeidspartnere med en forbedret versjon av eksoskjelettet, uttalte Saeid Hosseini til Tekna Magasinet. Vi følger oppmerksomt med!

Vilje Bionics og ALS Norge sammen under Arendalsuka

(17.08.21) Mona Bahus i ALS Norge fikk besøk av teamet fra Vilje Bionics på stiftelsens stand under Arendalsuka i 2021. Stiftelsen har bistått de unge ingeniørene med søknad til Stiftelsen DAM, om finansiering av sitt MotOrtose-prosjekt og med kontakt med ALS-pasienter. MotOrtose-prosjektet har som formål å gjøre hverdagen enklere for ALS-pasientene.

MotOrtose-prosjektet

av | jun 10, 2021

Med robotarmen «MotOrtose» kan man hente sine briller og klø seg når man klør.

(14.06.21) De unge ingeniørene i Vilje Bionics fortsetter sitt prosjekt med utviklingen av «MotOrtose», et motorisert eksoskjelett til hjelp for bevegelse av arm og hender.

Prosjektet er delfinansiert av Stiftelsen Dam, omsøkt gjennom stiftelsen ALS Norge. Mona Bahus i ALS Norge har også bistått i prosjektet, i kommunikasjonen med ALS-pasientene.

Ingeniørstudentene Saeid Hosseini, Eirik Bodsberg og Asmund Kvam Kollbye overtok i januar 2020 et arbeid fra professor i robotikk Terje Kristoffer Lien. Lien hadde igangsatt arbeidet for sin ALS-syke bror sivilingeniør Mangor Lien. Førsteamanuensis Tore Meisingset fra St. Olavs hospital/NTNU, ble etter hvert med på laget som medisinsk mentor. Spesialergoterapeut Mari-Anne Myrberget og spesialfysioterapeut Ole Peter Norvang fra St. Olavs Hospital har også vært svært viktige bidragsytere, forteller prosjektets leder, Saeid Hosseini til NTNUs nettavis NTNU Discovery.

De tre studentene og «proffen»: fra venstre Saeid Hosseini, Eirik Bodsberg, Asmund Kvam Kollbye og professor emeritus Terje Kristoffer Lien. Foto: Stein Roar Leite.

Teamet intervjuet 13 mennesker med ALS for å finne ut hva behovet besto i. «En ting er jo hva vi tror, en annen ting er hva de selv har behov for», uttaler Asmund til NTNU Discovery. «Samtlige sier at å kunne klø seg er noe av det de savner mest. Andre ting er å hente opp noe de mister, som brillene, eller kunne skyve brillene opp når de har seget ned. Å male, klappe hunden, samt å strikke har også blitt nevnt, men det siste klarer vi nok ikke nå», sier Asmund.

Studentene har som mål å levere et CE-merket hjelpemiddel innen utgangen av 2022.

Prototype nr. 3 til MotOrtose (motorisert ortose) ble ferdig 15. februar 2021. –  Vi jobber med oppgraderinger av den, kombinert i våre masteroppgaver, uttaler Saeid til ALS Norges redaksjon. Asmund Kvam Kollbye og Eirik Bodsberg som skriver masteroppgave om styring av MotOrtose har laget prototyper som tillater styring via bant annet Sip-and-puff kombinert med en hake-joystick og hodebevegelse. Talestyringen er også blitt videreutviklet for å kunne brukes i kombinasjon med disse, forteller Saeid.

 

Vilje Bionics-teamet i videosamtale med sivilingeniør Mangor Lien. Foto: Stein Roar Leite.  

Saeid Hosseini jobber også med et gripehjelpemiddel som skal innpasses i MotOrtose. Foreløpig er søkelyset på å lage noe til peke- og langfinger, som sammen med en avstivet tommel skal kunne gi tilstrekkelig gripekraft til å gripe gjenstander på størrelse med et vannglass. Når systemet blir sømløst, er planen å kunne hente et større utvalg av gjenstander med flere grepstyper.

Saeid er opptatt av at det er mange som har deltatt og stadig deltar.  – Intervjuer med spesialfysioterapeut Ole Petter Norvang fra St. Olavs, fysioterapeut Cecilie Rønneberg og ergoterapeut Lene Kalvik fra Ringerike kommune har gitt gode svar. Nå arbeider masterstudentene Vårin Vaskinn og Isabella McNeill som har bakgrunn fra sykepleie og kommunikasjon med å evaluere brukerinvolveringen vår for å komme med forslag til forbedringer, sier Saeid. Saeid Hosseini takker Mona Bahus i ALS Norge, for hennes hjelp i kommunikasjonen mellom ingeniørene og ALS-pasientene.

Saeid Hosseini sørger for agurksalaten, med god hjelp fra «MotOrtose». Foto: Stein Roar Leite.  

Selskapet Vilje Bionics AS er stiftet med tanke på den videre utviklingen av prosjektet. Midlene fra Stiftelsen Dam har teamet valgt å bruke til mer prototyping, kjøp av eksterne konsulenttjenester og ansettelse av ingeniørene etter endt utdannelse.  En ny medarbeider har også blitt ansatt med midler fra forskningsrådet (programmet «Studententreprenørskap») og skal jobbe med å etablere et samarbeid med NAV hjelpemiddelsentralen.  Dette er for å sørge for at hjelpemidlet er mulig å anskaffe gjennom NAV, når den første versjonen er ferdigutviklet og CE-merket.

Hjelpemiddelet vil med tiden kunne tjene en rekke pasientgrupper.  Det kan dreie seg om slagrammede, folk med ryggmargsskade, hjerneskade og MS, men også pasienter med andre sjeldne sykdommer som fører til lammelser. I første omgang prioriterer gruppen å levere et godt produkt til ALS-pasientene, før den går videre.

«MotOrtose» kan tilpasses alle brukere. Foto: Vilje Bionics.

Prosjektet står uansett ikke stille et øyeblikk. Saeid forteller til ALS Norge at Vilje Bionics har meldt seg inn i Aleap, Skandinavias største ikke-for-profitt-inkubator for oppstartsselskaper som utvikler helseteknologi.  – Det innebærer at vi kan sitte i deres kontorlokaler i Forskningsparken i Oslo, og bruke laboratoriefasilitetene til StartupLab. forteller han.  – I tillegg kan vi bruke deres nettverk, veiledning og kurs knyttet til regulatorisk godkjenning, forretningsutvikling og teknologiutvikling. Nærhet til Ullevål og Ahus sykehus er blant andre viktige faktorer som gjør at vi ble medlem i Aleap og skal flytte til Oslo. Men vi skal fortsatt holde kontakten med Terje Lien, Tore Meisingset og fagmiljøene på NTNU og St. Olavs, forsikrer han.

De unge ingeniørene ønsker å lytte til brukernes ønsker og løse deres hverdagsproblemer. De kan bestå av så mangt, for eksempel å hente brillene fra bordet og klø seg når man klør. Men å huske hvor brillene ble lagt sist, det må nok hver og en fremdeles huske på selv.

Kom i kontakt med oss.

Vi er her for deg og dine.

Stiftelsen ALS Norge - Preståsvn.15 2030 NANNESTAD

Ring oss: 98 83 62 21

post@alsnorge.no

Share This